9. İşlik Dönemi 2023 Güz

FİYAB İŞLİĞİ 9. DÖNEM uygulamalarına katılanlar, deneyimli eğitmenler aracılığıyla gerçekleştirilen yönetmenlik, senaristlik, kurgu ve kameramanlık eğitimlerinde, çalışma sahalarının her yönü ile alakalı bilgi ve tecrübe edindiler.

Alanlarında uzmanlıklarıyla temayüz kişiler tarafından verilen uygulamalı eğitimler sayesinde katılımcılar güncel nazari bilgilerin yanı sıra eğitimcilerin deneyimlerinden ve uygulamaya dönük bilgi birikimlerinden de istifade ettiler.

FİYAB üyesi kuruluşların altyapı imkânlarının iş başı eğitimi yöntemiyle katılımcıların kullanımına sunulması, uygulamaya dönük tecrübelerinin güncel gelişmeler ve yenilikler ışığında artmasına olanak sağladı.

Kuram ve uygulama eğitimleri bütünleşik olarak ve konuların birbirini takip ettiği ardışık düzen içerisinde gerçekleştirildi.

Katılımcıların, sektörde yaygın ve gerekli olan birlikte çalışma kültürüne alışması ve ortak bir çalışma diline uyumları için ihtiyaç duyulan temel bilgiler, herkese aynı yoğunlukta aktarıldı.

Bu süreçte, bir yapım için gerekli olan kurgu (öykü, senaryo ve çekim kurguları) ve çekim (ışık, ses ve görüntü) bilgilerinin ağırlıkta olduğu temel kuram ve kavramların teorik anlatımı gerçekleştirildi.

Sektöre yön veren nitelikli sanat yapıtları üzerinden okumalara ağırlık verildi; sinema ve televizyon mecralarında gösterilen kurmaca ve belgesel türleri üzerinden film analizleri yapıldı ve teorik olarak anlatılan kuram ve kavramlara ilişkin uygulama sonuçları irdelendi.

Bu temrinler sonucunda teknik ve sanat açısından, katılımcıların film okuma, anlama, yorumlama ve eleştirme becerileri için gerekli olan cari altyapı bilgisi kazandırıldı.

İzleyen süreçte öykü kurma, metin oluşturma ve senaryo yazma becerilerini kazandırmaya yönelik uygulamalara geçildi.

Türkçenin, sinema ve televizyon sektöründe kurmaca ve belgesel yapıtlar oluştururken kullanımına ilişkin dilbilgisi, okuma ve yazma teknikleri, var olan yapıtlar üzerinden aktarıldı.

Yazılmış ve çekilme imkanı bulmuş metinler ve senaryolar üzerimden okuma, eleştirme ve yeniden yazım uygulamaları yapıldı.

Katılımcılara verilen kavramlar üzerinden öykü kurmaları, metin ve senaryo yazma alıştırmaları yapılarak özgün senaryolar oluşturulması için gerekli kuram ve uygulama bilgileri arttırıldı.

Katılımcılar, senaryo, çekim, kurgu ve yönetmenlikte kazandıkları bilgi ve becerilerini topluluk çalışmasıyla uygulamaya geçirdiler.

Oluşturulan çekim topluluklarınca farklı konularda  kısa film hazırlamayı içeren uygulamalarda, işbaşı eğitimi esaslarına uygun, yaparak yaşayarak öğrenmeyi öne çıkaran anlayışla çalışmalar yürütüldü. 

Katılımcılar, öğrenilen nazari bilgileri deneme olanağı elde ettiler ve kendi kısa filmlerini üretmeye yönlendirildiler. 

Ana fikirden başlayarak, öykü kurma ve senaryo yazma aşamaları, eğitmenler gözetiminde ve önceki uygulamalar ışığında gerçekleştirildi.

Katılımcılar tarafından tasarlanan senaryoları içeren kısa film çekimleri yapıldı ve son kurguları yapılarak işlik sürecinin sonuçları olarak izlenir duruma getirildi.

Katılımcılar eğitim sürecinin sonunda aldıkları “FİYAB İşliği Katılım Belgeleri” ile almış oldukları uygulamalı eğitimi belgeleyebilecek ve sonraki meslek hayatlarında başvurdukları kurum ve şirketlerde tercih sebebi olacak bu sertifikaya sahip olmanın ayrıcalığını yaşayacaklardır.

 

Katılımcılar

Aleyna Özçelik

Gizem Alagöz

Fatma Reyyan Sarıkaya

Sevinç Uğraş

Zeynep Erol

Buket Demirel

Feyza Aktürk

Asuman Daşçı

Zehra Akyel

İrem Sıla İşeri

İlsu Arıcı

Deniz Vadi Töngür

İrem Nur Şengün

Fatmanur Duyar

Nur Şimşek

Rabia Kuz

Merve Öz

Aybüke Ergü

Kübra Yıldırım

Çağdaş Çilingir

Esra Açıkgöz

Onur Berkay Suiçmez

Laura Yelemessova

Metin Arpacı

Mete Demirseren

Alperen Öz

Hilal Göğdere

Hüseyin Ceylan

Muhammet Ali Şahin

Alpay Eğlenen

Şevval Yiğit

Dilay Ece Manat

Haydar Sarısülük

Ekim Kara

Resul Zeybek

Elif Polat

Şuhedanur Akın

Hanım Aybüke Güleç

Merve Nazlı Meral

Demirhan Erbay