7. İşlik Dönemi 2022

Deneyimli eğitmenler aracılığıyla gerçekleştirilen yönetmenlik, senaristlik, kurgu ve kameramanlık işliklerinde katılımcılar çalışma sahalarının her yönü ile alakalı bilgi ve tecrübe edindiler.

Sektörde çalışmakta olan ve alanlarında uzmanlıklarıyla temayüz kişiler tarafından verilen uygulamalı eğitimler sayesinde katılımcılar güncel nazari bilgilerin yanı sıra eğitimcilerin deneyimlerinden ve uygulamaya dönük bilgi birikimlerinden de istifade ettiler.

FİYAB üyesi kuruluşların altyapı imkânlarının iş başı eğitimi yöntemiyle katılımcıların kullanımına sunulması, uygulamaya dönük tecrübelerinin güncel gelişmeler ve yenilikler ışığında artmasına olanak sağladı.

Fiyab İşliğinde, kuram ve uygulama eğitimleri bütünleşik olarak ve konuların birbirini takip ettiği ardışık düzen içerisinde gerçekleştirildi.

Katılımcıların, sektörde yaygın ve gerekli olan birlikte çalışma kültürüne alışması ve ortak bir çalışma diline uyumları için ihtiyaç duyulan temel bilgiler, herkese aynı yoğunlukta aktarıldı.

Bu süreçte, bir yapım için gerekli olan kurgu (öykü, senaryo ve çekim kurguları) ve çekim (ışık, ses ve görüntü) bilgilerinin ağırlıkta olduğu temel kuram ve kavramların teorik anlatımı gerçekleştirildi.

Sektöre yön veren nitelikli sanat yapıtları üzerinden okumalara ağırlık verildi; sinema ve televizyon mecralarında gösterilen kurmaca ve belgesel türleri üzerinden film analizleri yapıldı ve teorik olarak anlatılan kuram ve kavramlara ilişkin uygulama sonuçları irdelendi.

Bu temrinler sonucunda teknik ve sanat açısından, katılımcıların film okuma, anlama, yorumlama ve eleştirme becerileri için gerekli olan cari altyapı bilgisi kazandırıldı.

İzleyen süreçte öykü kurma, metin oluşturma ve senaryo yazma becerilerini kazandırmaya yönelik uygulamalara geçildi.

Türkçenin, sinema ve televizyon sektöründe kurmaca ve belgesel yapıtlar oluştururken kullanımına ilişkin dilbilgisi, okuma ve yazma teknikleri, var olan yapıtlar üzerinden aktarıldı.

Yazılmış ve çekilme imkanı bulmuş metinler ve senaryolar üzerimden okuma, eleştirme ve yeniden yazım uygulamaları yapıldı.

Katılımcılara verilen kavramlar üzerinden öykü kurmaları, metin ve senaryo yazma alıştırmaları yapılarak özgün senaryolar oluşturulması için gerekli kuram ve uygulama bilgileri arttırıldı.

Dört kümeden oluşan kırk işlik öğrencisi, tüm alanları birleştiren bir işleyişle ilk on iki hafta boyunca edindikleri temel bilgiler üzerinden özgün tasarım için uygulama ağırlıklı çalışmaya yönlendirildi.

Katılımcılar, senaryo, çekim, kurgu ve yönetmenlikte kazandıkları bilgi ve becerilerini topluluk çalışmasıyla uygulamaya geçirdiler.

Oluşturulan çekim topluluklarınca farklı konularda  kısa film hazırlamayı içeren uygulamalarda, işbaşı eğitimi esaslarına uygun, yaparak yaşayarak öğrenmeyi öne çıkaran anlayışla çalışmalar yürütüldü. 

İşliğin kuram ağırlıklı ilk on iki haftasının sonunda başlayan, on üç haftalık yaparak yaşayarak öğrenme aşamasında, katılımcılar, öğrenilen nazari bilgileri deneme olanağı elde ettiler ve kendi kısa filmlerini üretmeye yönlendirildiler. 

Ana fikirden başlayarak, öykü kurma ve senaryo yazma aşamaları, eğitmenler gözetiminde ve önceki uygulamalar ışığında gerçekleştirildi.

Katılımcılar tarafından tasarlanan senaryoları içeren kısa film çekimleri yapıldı ve son kurguları yapılarak işlik sürecinin sonuçları olarak izlenir duruma getirildi.

Katılımcılar eğitim sürecinin sonunda aldıkları “FİYAB İşliği Katılım Belgeleri” ile almış oldukları uygulamalı eğitimi belgeleyebilecek ve sonraki meslek hayatlarında başvurdukları kurum ve şirketlerde tercih sebebi olacak bu sertifikaya sahip olmanın ayrıcalığını yaşayacaklardır.

 

 

Katılımcılar

1

Ege Erdem

2

Ayşenur Alkılıç

3

Büşra Keskin

4

Gülnur Karamanlı

5

Furkan Başer

6

Tuğrul Erdoğan

7

Doğa Karaarslan

8

Yağmur Aydın

9

Furkan Aslan

10

Kutay Şirin

11

İlhan Polat

12

Elif Su Gözel

13

İkra Aysıla Yıldız

14

Esra Er

15

Yeliz Kale

16

Tuğba Aldemir

17

Nimet Pilavcı

18

Abdullah Azmi Savaş

19

Efe Sünerin

20

Saim Durbilmez

21

Aizaada Nuranova

22

Lütfü Altınsoy

23

Zeynep Şanal

24

Aytül Çelik

25

Mert Arslan

26

Furkan Arslantaş

27

Ece Yirmibeş

28

Cemil Obi

29

Zehra Betül Alkılınç

30

Cansu Kuzçalı

31

Emine Kaya

32

Zeynep Yıldırım

33

İrem Işık

34

Ayberk Gönülrazı

35

Betül Çelik

36

Kardelen Uçak

37

Metin Tekin

38

Muhammet Esat Bingöl

39

Serennur Ulaş

40

Abdullah Gündöner

41

Ozan Cengiz

42

Nurettin Muratoğlu

43

Nefise Bayrak