3. İşlik Dönemi 2018

Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve Fiyab – Film Yapımcıları Meslek birliği eşgüdümünde yürütülen uygulamalı eğitimler süreci 29 Mayıs 2018 Salı günü işbaşı eğitimi yöntemiyle, kuram ve uygulama çalışmaları birlikte başlatılmış ve birbirini tamamlar nitelikte devam etmiştir.

İlk beş hafta senaryo, kurgu, görüntü ve yönetmenliğe ilişkin kuramların yoğun biçimde aktarılmasına ağırlık verilmiş, paralel olarak film analiz ve uygulama çalışmaları yapılmıştır.

Devamında, kent ve insan temalı kavram çalışmaları yapılmış, bilgi ve kaynak metin araştırma yöntemleri aktarılmıştır.

İşlik sürecinde her hafta sinema tekniği ve sanat yönüyle öne çıkan filmler üzerinden, çözümleme, okuma ve analiz uygulamaları yapılarak, sinema terimleri ve anlamları üzerinden ortak dil oluşturulması uygulamaları yapılmıştır.

Bir yönüyle kuram bilgileri derinleştirilirken, bir yandan da verilen alt konu başlıkları üzerinden bilgi metni oluşturma, öykü kurma denemeleri yapılmış ve gerek kurmaca gerekse belgesel türlerinde senaryolar oluşturulmuş, çekimler yapılmış, ses ve görüntü kurguları yapılarak hazırlanılması istenen kısa filmlerle koşut olarak tüm uygulamaların alt temrinleri gerçekleştirilmiştir.

İşliğin ikinci safhasında katılımcıların kendi seçimleriyle sekiz ayrı konu tespit edilmiş ve sektörün en önemli hasletlerinden birini oluşturan birlikte iş yapma kültürünü pekiştirmek üzere, ekip çalışması yürütecek, sekiz ayrı çalışma kümesi oluşturulmuştur.

Kümelerden dördü belgesel, dördü ise kurmaca kısa film senaryoları kurgusu üzerinde yoğunlaşmış, belirlenen konuların yazım, yapım ve çekim ayrıntılarını tasarlayarak odaklandıkları projelerini uygulamanın son safhasına taşımışlardır.

Fiyab Sinema İşliğinin sağladığı HD teknolojisine sahip ışık, ses, kamera, kurgu ve tam donanımlı görüntü ve seslendirme stüdyosu katılımcıların kullanımına sunulmuş, mesleklerinde yetkin eğitmenlerin gözetimi ve yardımıyla iç ve dış mekânlarda, gece ve gündüz çekimleriyle sürdürülen kısa film uygulamaları yapılmıştır.

Çalışma kümelerinin baştan sona birlikte yürüttükleri yazım, yapım, çekim ve kurgu işlemlerinin ardından elde edilen kurmaca ve belgesel türlerindeki sekiz ayrı kısa filmle birlikte uygulama süreci nihayete erdirilmiştir.

Katılımcılar

Dilan Aydemir

Hasan Yurdakul

Metin Can Işık

Sinan Cem Tan

Asaf Cem Akın

Çiğdem Nur Özbay

Belgin Akan

Göksu Öktem

Begüm Tosun

Gülay Göktaş

Ayçürek Rakımcanova

Umut Gülcan

Burak Aras

Hakan Aydın

Çağlar Oskay

İlhan Karaoğlu

Mustafa Biçer

Gülay Elbi Pekcan

Murat Furkan Yavuz

Ebubekir Sıddık UÇAR

Yağmur Akanda Ulu

Alper Tunga Danyıldız

Ali Mansur Köse

Seda Taş

Rabiya Gezer

Şeyma Öztürk

Fatma Kara

Şule Aka

Kübra Olgunsoy

Halbibi Gökova

Sevim Sak

Başak Aral

Simge Şahin

Melih Berk Subaşı

Ömer Ürensel

Eda Nur Sevindioğlu

Sevda Ecem Karapolat

Özge Yıldız

Özer Koç

Mustafa Aydın